Restnoterat med alla goda smaker

Sötpotatis och palsternacka hade jag redan ugnsbakat tidigare innan våffelmakandet, det fanns en liten bit grillad, gravad lax, lite koriander och picklad rödlök kvar från helgens grillning och så hade jag en blodgrape hemma. Det kommer man ju faktiskt väldigt långt på så av det gjorde jag en i stor utsträckning restbaserad rätt. Inga konstigheter, inga direkta nyheter men väldigt gott. Och ingen mat i komposten vilket ju alltid är en seger. 

Belugalinser med röd grape, sötpotatis, lax och koriander

En plåt ugnsrostad sötpotatis och palsternacka
1,5 dl belugalinser
En liten bit gravad/rökt lax
1 paket halloumi
lite koriander (eller helst mycket)
ev. picklad rödlök
Sallad:
1 blodgrape (klyftorna till sallad, saften till belugalinserna)
1 påse spenat
2 avokador, skivade
1 morot, tunt skivad/mandolinad
lite sherryvinäger

1. Ugnsrosta rotsakerna med salt, peppar och olivolja (gärna citronolivolja). Ca 15-20 minuter i 225 grader brukar räcka bra för sötpotatis och palsternacka. 
2. Ta ut hinnfria klyftor av blodgrapen. Tro inte att det här går fort, ju mindre klyftor desto slafsigare historia. Lägg över klyftorna, ev. halverade, i en salladsskål. Samla upp saften från skärbrädan och häll ner i en kastrull. Pressa också ur hinnorna och skalen från saften och häll ner i kastrullen. 
3. Häll belugalinser i kastrullen och tillsätt ca 2-3 gånger så mycket vätska som linser (jag tog rödvin, vatten och lite rödvinsvinäger. Koka med lite salt eller buljongtärning under lock i ca 20 minuter. Ta av locket efter ett tag om det är mycket vätska kvar. 
4. Blanda ner resten av ingredienserna till salladen i skålen. 
5. Skiva och stek halloumin på ganska hög värme i olivolja. 
6. Häll över rotsakerna i en stor form och blanda ner halloumi, linser, koriander, lax i mindre bitar och picklad rödlök. 

Kommentarer