Sommar på upphällning

Då har jobbet hunnit jobbats ett bra tag sedan semestern. Någon riktig fart har jag dock inte hunnit få ännu, kanske för att det har varit ett par rätt händelselösa jobbveckor, kanske också för att det fortfarande är sol och att det faktiskt inte har behövts långbyxor och strumpor ännu. Inte har det infunnit sig någon fantastisk inspiration i köket heller för den delen. Det brukar kunna bli ordning på detta när hösten är ett faktum och man plötsligt tvångsmässigt måste stoppa svamp i varenda maträtt, och helst dricka rödvin till också. Nu är det någon form av matlagningslimbo så jag tog tacksamt emot ett tips på en god maträtt av Anna (som hon hade läst i någon kokbok, vet inte vilken, så tyvärr blir det ingen cred för den det berör). Jag gjorde i alla fall om delar av den och i slutändan blev det something like this: 

Asiatiska fiskbollar

200 g laxfilé
100 g rökt lax
knappt 400 g vit fisk (jag använde pangasius)
2 ägg
4 kokta, skalade potatisar
4,5 msk fisksås
skalet av en riven lime 
1 dm citrongräs
1,5 msk riven ingefära
färsk koriander efter smak (ca 4 msk hackad gav ingen markant koriandersmak)


Blanda allt utom ägg och fisk i en matberedare och kör tills det är jämnt blandat. 
Skär fisken i mindre bitar och lägg tillsammans med ägg i matberedaren. Kör en stund tills smeten håller ihop, men om det är lite mindre klumpar i gör absolut ingenting. Det behövs inte så mycket tillsatt salt om man kör med rökt lax och fisksås i men smaka av förstås. 
Forma bollar (blöt händerna emellanåt så går det mycket bättre) och stek i olja i en stekpanna. Kör rätt hög värme först så att det blir lite yta och stek på lite lägre temperatur tills de är genomstekta. 
Till detta blev det quinoa blandad med frysta, tinade sojabönor och skivad, stekt rödlök samt avokado och en yoghurtsås med pressad lime, honung och riven pepparrot. 

Det här blev mycket gott, som någon form av crossover mellan thailändska och japanska smaker (man kan förstås gärna ha wasabi till men som jag har sagt vid något tidigare tillfälle så är pepparrot en likvärdig kandidat smakmässigt, bara lite mildare). Kanske närmare 8/10 i betyg, men för en mer stabil åtta tror jag att något annat än quinoa skulle ha varit bättre till. Förslagsvis basmati- eller jasminris om man vill ha lite mer av sushikänslan. 

Ett annat tecken på sommar upphällningen är kräftskivor och detta fick jag den årliga dosen av den gånga helgen. Viktigaste tillbehören till kräftor tycker jag nog är någon god lagrad ost, helst Västerbottenost, en god paj, helst förstås västerbottenpaj och god nubbe. Check, check, check. Mycket annat gott blev det också och jag provade att göra en kall gurskoppa som fick agera förrätt. Den var dillig och god och passade rätt bra i sammanhanget tycker jag. Jag har provat att göra den på enbart råa ingredienser tidigare men tycker att det blev för skarp vitlökssmak då så det blir lite godare att steka lök och vitlök först. 

Gurksoppa

12 förrättsportioner

5 gurkor
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
ca 1,5 liter kall grönsaksbuljong
4 dl crème fraiche
3-4 msk vit balsamvinäger 
dill, okänd mängd men ganska mycket
salt & peppar
rökt lax eller räkor till servering

Stek hackad lök och vitlök i olja på låg temperatur tills löken är mjuk och glansig. 
Skala och kärna ur gurkorna och skär i mindre bitar. 
Mixa gurka, lök, vitlök och dill så slätt som möjligt. 
Späd med buljong och mixa till bra konsistens (eventuellt behövs inte all buljong). 
Smaksätt med vinäger, salt och peppar och rör ner crème fraiche. Mixa ihop allt slätt och kyl. Just innan serveringen kan det vara bra att mixa ihop soppan igen då den lätt skär sig lite. 

Här med räkor, sojabönor och avokado. På kräftskivan
blev det kallrökt lax och några dillkronor i. 


Kommentarer